Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Čína zcenzurovala Oskary

Letos poprvé získala cenu Filmové akademie za nejlepší režii žena narozena v Asii. Nejvyšší ocenění získal i její film o lidech žijících na okraji společnosti, Nomadland. V její rodné Číně je ale její jméno na černé listině. 

 

Oskar, Čína, žena, režisér. To jsou čtyři slova, která byla v pondělí ráno hongkongského času poprvé v historii pronesena v jedné větě a otevřela novou kapitolu světové kinematografie. Nenápadná pekingská rodačka Chloé Zhao (v české transkripci Čao), je první ženou z Asie, která si odnesla Oskara za nejlepší režii. Nejvyšší ocenění získal i její film Nomadland. 

 

Nomadland není líbivý hollywoodský trhák. Je to příběh lidí, kteří se z různých důvodů ocitli na okraji společnosti a zabydleli se tam. Film není ani sžíravá kritická sonda do života lidí, které semlel kapitalistický moloch. Chloé Zhao se velice úspěšně vyhnula všem obvyklým klišé, nic neidealizuje, ani nedramatizuje. Zvláštní kouzlo autenticity je umocněné tím, že kromě herců ve filmu hrají sami sebe i skuteční lidé, kteří jako novodobí nomádi křižují Ameriku ve svých domovech na kolech.

 

“Být bez domu, neznamená být bezdomovec,” říká v jedné chvíli hlavní hrdinka filmu. Pokud se půjdete na film podívat, pak nejlépe na co “největším možném plátně” jak doporučuje Frances McDormand, která získala Oskara za hlavní roli nomádky. To proto, abyste si mohli vychutnat nádherné zaběry z přírody v Jižní Dakotě, Nebrasce a Arizoně. 

 

Letošní předávání Oskarů bylo zvláštní i tím, že vysílání ceremoniálu bylo v Číně zakázáno. A v Hongkongu zrušeno, poprvé od roku 1969. Prý z komerčních důvodů, prohlásila hongkongská televizní stanice TVB. Zřejmě se pondělní ráno, kdy se předávání Oskarů po desítky let v Hongkongu živě vysílalo, stalo natolik strategickým vysílacím časem, že se tam letos Oskaři prostě nevešli. Ale je také docela dobře možné, že hlavní příčinou byly obavy, že by mohl ve své kategorii vyhrát dokumentární film “Do not split” o hongkongských protestech v roce 2019. 

 

Tady pozorného čtenáře asi zarazí jedna nesrovnalost. Režisérka čínského původu poprvé v historii získala Oskara za režii a čínská média tuto skutečnost cenzurují? Čtu správně? Ano, čtete správně. Tento historický moment nezpochybnitelné národní hrdosti byl v Číně zcenzurován pod záminkou jiné, ještě důležitější národní hrdosti. A to té, které se Chloé Zhao dotkla v rozhovoru před osmi lety, když poznamenala, že Čína, kde se narodila a žila jako dítě, “je místo, kde lži jsou všude”.

 

Na černé listině je ale Chloe Zhao (původním jménem Zhao Ting) až od března letošního roku, kdy její starý rozhovor někdo objevil a obvinil ji z očerňování Číny. Tím ji srazil z piedestalu národní hrdinky, kam ji čínská média vynesla po ziskání ceny BAFTA za nejlepší režii. Na cestu do temných hlubin zapomnění ji doprovodily nacionalistické útoky na sociálních sítích. Zmínky o jejím filmu Nomadland byly smazány z čínského internetu, a jeho uvedení do kin plánované na 23. dubna bylo zrušeno. V Hongkongu je na rozdíl od Číny Nomadland k vidění v kinech už od 1. dubna a lidé zde mohou Chloé Zhao svobodně gratulovat na Twitteru i na Facebooku.

 

I díky čínské cenzuře a zacházení, kterého se jí dostalo v rodné zemi, mnoho lidí zvědavě čekalo na to, co Chloé Zhao řekne při přebírání Oskara, kdy na ni budou upřeny oči celého světa.

 

“???,???? Člověk se narodí jako přirozeně dobrý,”  citovala čínského klasika ve své mateřštině. Zavzpomínala na to, jak v dětství hrála slovní hry se svým otcem, když se učila klasické básně.  A pokračovala: 

 

“Já tomu dnes stále věřím. I když někdy se zdá opak pravdou, já jsem vždy našlo dobro v lidech kdekoliv jsem byla ve světě. Tak tohle je pro každého, kdo má tu víru a odvahu držet se dobra a sebe…a jeden druhého.” 

 

I když oficiální čínská média historické ocenění Chloé Zhao přešla mlčením, a všechny zmínky nejen o ní ale i o #93rdOscars byly na čínských sociálních sítích cenzurovány, její pozitivní vzkaz všem, kteří někdy, a v poslední době stále častěji, propadají skepsi a beznaději, našel odezvu mezi lidmi nejen v Číně. Stejně tak jako její univerzální filmové příběhy, kterými oslovuje lidi na celém světě.

Autor: Marketa Moore | sobota 8.5.2021 12:44 | karma článku: 13,82 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Marketa Moore

Oskaři 2023 aneb když jsou skutečné příběhy lepší než filmy

Život mnohdy píše lepší příběhy než by si kdokoliv z nás dokázal vymyslet. Nebo vysnít. Oskarový triumf vietnamského herce Ke Huy Quan je důkazem toho, že je třeba svým snům věřit, i když se všem okolo mohou zdát nereálné

15.3.2023 v 2:53 | Karma: 7,37 | Přečteno: 341x | Diskuse| Kultura

Marketa Moore

Vánoce jsou sbaleny, ale nezoufejme. Přichází Rok Králíka

“Leden za kamna vlezem" nepatříval mezi mé oblíbené měsíce. Po rozsvícených Vánocích a Silvestru jakoby se zhaslo a celý svět se pohroužil do neutěšeně pochmurné mlhy krátkých dní a dlouhých zimních večerů...

20.1.2023 v 4:20 | Karma: 9,56 | Přečteno: 213x | Diskuse| Ostatní

Marketa Moore

Vítaní prvního občánka v posledním rouškovém skanzenu na světě

Jako každý rok nám 1. ledna přinesla média zprávu o tom, kterým šťastným rodičům se v Hongkongu narodilo první dítě v roce 2023. Letos to byl chlapeček Aden, který přišel na svět 43 minut po půlnoci.

12.1.2023 v 10:45 | Karma: 11,39 | Přečteno: 252x | Diskuse| Ostatní

Marketa Moore

Hongkong po 25 letech (1): Jedna univerzita, dva tábory a my ostatní

?Některé otázky týkající se Hongkongu mi v hlavě rezonují ještě dlouho poté, co rozhovor skončil. Otázka, kterou mi položil Vladimír Kroc letos v červenci v Praze, je jednou z nich: Jak se Hongkong změnil za posledních 25 let?

25.11.2022 v 10:48 | Karma: 15,17 | Přečteno: 303x | Diskuse| Osobní

Marketa Moore

Cestování pro pokročilé aneb reality show zvaná Návrat do Hongkongu (NDHK)

Píše se rok 2022, ale Návrat do Hongkongu stále patří mezi jednu z nejnáročnějších cestovatelských disciplín. Na stupnici obtížnosti bych toto dobrodružství zařadila ještě před cestu do Severní Koreji před covidem.

1.9.2022 v 2:30 | Karma: 13,07 | Přečteno: 442x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Prodej bytu 2+kk 53 m2
Prodej bytu 2+kk 53 m2

Na Chmelnicích, Plzeň - Severní Předměstí
4 650 000 Kč

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 523x
Více než 25 let jsem doma v Hongkongu. Píšu o životě tady z pohledu Češky v bývalé britské kolonii pod čínskou správou. A též o cestách i necestách po Asii a okolí.

Postřehy a obrázky z každodenního života na Facebooku na stránce "Byl jednou jeden přístav" @pristavHongKong

Seznam rubrik