Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cestování v době covidové (2): Karanténní hotely aneb nejen cesta ale i návrat je cíl

Všude ve světě už sice covid skončil, ale v Hongkongu se čas zastavil v roce 2020. Covidová opatření a restrikce stále řídí naše životy a terorizují místní obyvatelstvo. 

Jedním z mnoha těžko řešitelných problémů je i možnost návratu do Hongkongu, pokud byste se  rozhodli vycestovat. Cestování z Hongkongu a zpět je v posledních dvou letech jen pro lidi s velmi silnými nervy. Nebudu vás unavovat všemi neustále se měnícími detaily různých nařízení, které dva roky poctivě studuji. Podívejme se, jaká je aktuální situace nyní, v čevnu 2022, kdy se mnoho lidí po více než dvou letech bez cestování, odhodlalo v létě navštívit své rodiny v Evropě. 

Prvním krokem v přípravě cesty je pořídit si letenku. To zní jednoduše, ale v době covidové i tady na vás čekají jisté zapeklitosti a nestandardní situace, které jsem popsala tady: https://moore.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=787157    . 

Další problém nastává, pokud se chcete po prázdninách do Hongkongu vrátit. V tomto případě je pro vás nezbytné mít potvrzenou a plně zaplacenou rezervaci v jednom z vládou schválených karanténních hotelů. Bez této rezervace vás vůbec nepustí do letadla na zpáteční cestě do Hongkongu. Dle současných nařízení musí totiž každý po návratu povinně strávit 7 nocí v karanténním hotelu na vlastní náklady. Nepředstavujte si ale pobyt v hotelu, kde si můžete zaskočit do bazénu, do fitka nebo hotelové restaurace. Během pobytu v karanténním hotelu jste zavřeni v pokoji bez možnosti byt’ jen překročit práh směrem ven a bez možnosti byť jen otevřít okno a nadechnout se čerstvého vzduchu. Za neuposlechnutí tohoto nařízení vám hrozí pokuta 20 tisíc hongkongských dolarů a 6 měsíců v opravdovém vězení. 

Tvrzením vlády, že tato opatření slouží k potírání covidu, už ale v roce 2022 věří málokdo. Poté, co několik lidí v karanténních hotelech zkolabovalo a několik tam dokonce o samotě a bez lékařské pomoci i zemřelo, se nedá argumentovat tím, že hlavním cílem celého restriktivního systému je ochrana zdraví. Obzvláště když i některým lidem, kteří dostanou v Hongkongu covid, je dnes povoleno se izolovat doma. Na druhé straně k lidem, co se do Hongkongu vracejí ze zahraničí a kteří jsou očkovaní (3 dávky) a mají za sebou několik negativních PCR testů, se hongkongská vláda chová jako k malomocným. Přestože jsou navrátilci zcela zdraví, očkovaní a mají v kapse několik negativních testů na covid v průběhu několika dní, po příletu do Hongkongu se stávají pouhým objektem karanténního systému a pozbývají základní lidská práva. Jejich jediným proviněním je, že se odvážili vycestovat. Za to jsou trestáni odnětím svobody na 7 dní a tučnou finanční pokutou, která jde do kapes karanténnich hotelů. Turistický ruch se vládě podařilo v posledních dvou letech úplně zlikvidovat, a tak je povinná karanténa v hotelech jediná možnost, jak finančně podržet mocnou lobby hotelových korporací.

My jsme s touto situací srozuměni. Ale úplně mě děsí, jaký jsme za ty dva a půl roku, co jsme z Hongkongu nevystrčili paty, udělali posun v našich myšlenkových pochodech. A v tom co pro nás je a není akceptovatelné. Před dvěma lety pro nás bylo nepředstavitelné, že bychom se po návratu do Hongkongu nechali dobrovolně zavřít na 14 dní doma s elektronickým náramkem na ruce. Jeden rok bez cestování přežijeme, říkali jsme si. Loni už byla povinná karanténa v hotelu, ale vláda neustále měnila podmínky - sazba přísné karantény se v některých obdobích vyšplhala až na 21 dní. Toto jsme naprosto zavrhli a rozhodli se strávit další léto doma v Hongkongu. 

Letos jsme dospěli k názoru, že jeden týden uvěznění v hotelu bychom mohli přežít. Ale chyba lávky. Tohle si řeklo i dalších několik desítek tisíc lidí, kteří také více než dva roky necestovali a neviděli své rodiny. Vláda na zvýšenou poptávku zareagovala tím, že snížila počet karanténních hotelů. Nový seznam hotelů, které budou k dispozici od 1. srpna, oznámila vláda zcela nečekaně minulý týden uprostřed noci. A nějakým nevysvětlitelným zásahem zřejmě nadpřirozených sil se stalo, že ve chvíli, kdy byl nový seznam hotelů vyhlášen, byly téměř všechny karanténní pokoje plné. 

Lidé v podpůrných skupinách na Facebooku si už více než dva roky sdělují tipy a strategie, mimo jiné i jak se dostat zpátky do Hongkongu, jak získat pokoj v karanténním hotelu a jak přežít karanténu. Jsou to dnes zdaleka nejpopulárnější skupiny mezi anglicky mluvícími obyvateli Hongkongu. V poslední době ale z většiny příspěvků čiší naprosté zoufalství. Nejzoufalejší jsou asi rodiče malých dětí, kteří mají zájem o větší nebo propojené pokoje. Těm navíc hrozí i rozdělení rodiny a případná separace dětí a rodičů, pokud někomu z nich vyjde v karanténě pozitivní test na covid. Zoufalí jsou i lidé, co se chtějí do Hongkongu vrátit třeba kvůli úmrtí v rodině a kvůli nedostatku karanténních pokojů, nemohou. Ale zoufalí jsme v podstatě všichni. 

Já jsem se do boje o karanténní pokoj odhodlaně vložila už 31. května. Identifikovala jsem asi 15 hotelů, které neměly vyloženě špatné recenze od těch, kteří si tam už odpykali svůj trest, a začala jsem si s těmito hotely dopisovat. Tyto snahy ale nikam nevedly. Ani telefonáty nevedly nikam. Komunikace byla velmi neuspokojivá. Karanténní pokoje prostě nebyly. Proto jsme se rozhodli v neděli dopoledne jeden karantenní hotel navštívit a dotázat se na možnost rezervace přímo na místě.

Vypadalo to tam takto

Podivné bytosti chrání v Hongkongu karanténní hotely před obyvateli planety Země (19. června 2022)

Karantenní hotely jsou opevněné jako nedobytné pevnosti, kde si odpykávají svůj trest hříšníci, co se provinili tím, že opustili Hongkong. Hotely sice nemají kolem vodní příkop ani minová pole, ale chrání je výstražné cedule a řetězy. Potenciální návštěvníky pak odhánějí podivné bytosti, které vypadají jako mimozemšťani. Možnost dostat se do recepce či mluvit s lidskou tváří tam vůbec nepřipadá v úvahu. 

A tak jen shrnu naše letošní rozpoložení. Přistoupili jsme na to, že po vycestování budeme muset podstoupit trest odnětí svobody na 7 dní a zaplatit tučnou pokutu. Ale pravidla hry se neustále mění a my nereagujeme dostatečně rychle. Všechna vězení jsou plná a provinilci, co se rozhodli letos v létě cestovat, bojují o to, aby je v některém karantenním hotelu přijali. Ti, kterým se to nepodaří, vypadávají z kola ven a návrat do Hongkongu jim nebude umožněn. 

Toto je smutný obrázek dnešní reality v Hongkongu. Získání pokoje v karanténním hotelu lidé přirovnávají k pocitům štěstí jako při výhře ve Sportce. Nejenže se tady lidé dobrovolně hrnou do vězení. Odnětí svobody v karanténních hotelech se stalo výsadou, o kterou lidi mezi sebou bojují. Perou se též o to, aby mohli zaplatit výpalné hotelům. A to vše s nejistým výsledkem, protože vláda může kdykoliv změnit podmínky návratu (mění je obvykle právě v době letních a vánočních prázdnin) nebo dát zákaz vstupu letenské společnosti, se kterou letíte. Nebo vám může let zrušit sama letecká společnost. A tím hrozí, že ztratíte i pokoj v karanténním hotelu, který jste si zaplatili. A tím se ocitáte znovu na startu a můžete začít připravovat svůj návrat opět od nuly. Na scéně se objevují nové elementy, které tu dříve nebyly moc rozšířené, jako úplatky, známosti a zrádní a záludní agenti, kteří vám za tučný poplatek celu v karanténním vězení zařídí. Anebo taky ne. Nic není jisté a všechno je možné. Držme si klobouky. Hongkongská hra na oliheň vstupuje do dalšího kola. 

P.S. Jen co jsem dopsala a zveřejnila tento článek, vyhrála jsem ve Sportce. Po třech týdnech stresu a ne příliš soustředěného úsili (několikrát jsem to v průběhu boje téměř vzdala) se mi nějakým zázrakem (bez známostí, bez úplatků a bez agentů) podařilo získat pokoj v karanténním hotelu. Nemáme ještě v žádném případě vyhráno, ale v ruletě zvané cestováni v době covidové - hongkongská edice, jsme postoupili na třetí level. 

Autor: Marketa Moore | středa 22.6.2022 12:04 | karma článku: 29,32 | přečteno: 3591x
  • Další články autora

Marketa Moore

Oskaři 2023 aneb když jsou skutečné příběhy lepší než filmy

Život mnohdy píše lepší příběhy než by si kdokoliv z nás dokázal vymyslet. Nebo vysnít. Oskarový triumf vietnamského herce Ke Huy Quan je důkazem toho, že je třeba svým snům věřit, i když se všem okolo mohou zdát nereálné

15.3.2023 v 2:53 | Karma: 7,37 | Přečteno: 341x | Diskuse| Kultura

Marketa Moore

Vánoce jsou sbaleny, ale nezoufejme. Přichází Rok Králíka

“Leden za kamna vlezem" nepatříval mezi mé oblíbené měsíce. Po rozsvícených Vánocích a Silvestru jakoby se zhaslo a celý svět se pohroužil do neutěšeně pochmurné mlhy krátkých dní a dlouhých zimních večerů...

20.1.2023 v 4:20 | Karma: 9,56 | Přečteno: 213x | Diskuse| Ostatní

Marketa Moore

Vítaní prvního občánka v posledním rouškovém skanzenu na světě

Jako každý rok nám 1. ledna přinesla média zprávu o tom, kterým šťastným rodičům se v Hongkongu narodilo první dítě v roce 2023. Letos to byl chlapeček Aden, který přišel na svět 43 minut po půlnoci.

12.1.2023 v 10:45 | Karma: 11,39 | Přečteno: 252x | Diskuse| Ostatní

Marketa Moore

Hongkong po 25 letech (1): Jedna univerzita, dva tábory a my ostatní

?Některé otázky týkající se Hongkongu mi v hlavě rezonují ještě dlouho poté, co rozhovor skončil. Otázka, kterou mi položil Vladimír Kroc letos v červenci v Praze, je jednou z nich: Jak se Hongkong změnil za posledních 25 let?

25.11.2022 v 10:48 | Karma: 15,17 | Přečteno: 303x | Diskuse| Osobní

Marketa Moore

Cestování pro pokročilé aneb reality show zvaná Návrat do Hongkongu (NDHK)

Píše se rok 2022, ale Návrat do Hongkongu stále patří mezi jednu z nejnáročnějších cestovatelských disciplín. Na stupnici obtížnosti bych toto dobrodružství zařadila ještě před cestu do Severní Koreji před covidem.

1.9.2022 v 2:30 | Karma: 13,07 | Přečteno: 442x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 523x
Více než 25 let jsem doma v Hongkongu. Píšu o životě tady z pohledu Češky v bývalé britské kolonii pod čínskou správou. A též o cestách i necestách po Asii a okolí.

Postřehy a obrázky z každodenního života na Facebooku na stránce "Byl jednou jeden přístav" @pristavHongKong

Seznam rubrik